Esős, hűvös idő vár Tóth Lászlóra és a Formula Renault Eurocup mezőnyére Zandvoortban

A Forma-1-ben a koronavírus-járvány miatt elrendelt törlések áldozata lett az átépített és felújított hollandiai Zandvoort versenypályája, a Formula Renault Európa-kupa mezőnye viszont a hétvégén ellátogat a tengerparti aszfaltcsíkra. A mezőnyben ott lesz Tóth László, a Bhaitech Racing 20 éves magyar versenyzője is.

A pálya az idei évre már minden tekintetben megfelelt azoknak a feltételeknek, hogy Forma-1-es versenyt lehessen rendezni rajta, de aztán a pandémia miatt nem tudták megrendezni a futamot, amely 35 évnyi szünet után az első lett volna a dűnék között elhelyezkedő aszfaltcsíkon.

A Formula Renault Európa-kupa mezőnyének a versenynaptárjába viszont az idei ötödik állomásként bekerült Zandvoort, és a csapatok, valamint a versenyzők már a helyszínen vannak, csütörtök délután ugyanis lehetőségük lesz egy tesztre, amely megelőzi a versenyhétvége hivatalos programját.

A Renault nagy hagyományokkal rendelkező együléses versenysorozata az idén ünnepli jubileumi, 50. szezonját, amely a tervek szerint 10 fordulóból áll majd, így a mostani hétvégén jutnak félidőig a résztvevők. A többször is módosított versenynaptáron legutóbb ismét változtattak, a szezonzárót ugyanis nem Abu-Dzabiban, hanem a franciaországi Paul Ricard pályán tartják majd november közepén.

A Bhaitechhez ezen a hétvégén visszatér az olasz Nicola Marinangeli, aki egy motorbalesetben sérült meg még a nyári szünet alatt, ezért két fordulón át a W Seriesből is ismert Vicky Piria helyettesítette. Az olasz csapat így a szezon előtt bejelentett felállásban, Tóth Lászlóval, Lorenzo Colombóval és Marinangelivel vesz részt a zandvoorti hétvégén.

A mezőnyt – az időjárás-előrejelzések alapján – a holland tengerparton ebben az időszakban megszokott körülmények várják, szinte az egész hétvégére esőt és hűvös időt jósolnak, minden bizonnyal vizes aszfalton rendezik majd mindkét futamot.

A hivatalos program pénteken kezdődik két szabadedzéssel, majd szombaton 11.35 órakor az első időmérő edzésre, 17 órakor pedig az első versenyre kerül sor. Vasárnap 10.05-kor rendezik meg a második időmérőt, 14.15-től pedig a hétvége második, zárófutamát.

A Formula Renault Európa-kupa mezőnye Zandvoort után két héttel Barcelonában, a Circuit de Catalunyán versenyez majd, aztán a szezon egy négyhetes sűrített programmal zárul, hiszen október második felében Spa-Francorchamps-ban és Imolában – az F1 betétfutamaként -, november első felében pedig Hockenheimben és a Paul Ricard pályán is rendeznek versenyhétvégét.

A zandvoorti hétvége mindkét időmérő edzését és futamát is élőben lehet majd követni a Renault Sport Series Facebook-oldalán, valamint youtube-csatornáján.